Aktualno

KAJ IMA NA PLACU?

Ludbreška tržnica  radi dva dana u tjednu – srijedom i subotom, a nudi proizvode lokalnih proizvođača i OPG-ovaca.

Odlučili smo otići do „ludbreškog placa“ i provjeriti čega sve ima u ponudi.

Štandovima na tržnici dominirala je zelena i crvena boja. Ljeto je, očekivano, na stolove OPG-ovaca donijelo novo sezonsko povrće. Pogađate, radi se o krastavcima, luku i rajčici.

Krastavci i luk, među ostalima, nalaze se i na štandu gospođe Ivke Belavić. – Cijena kile krastavaca je 15 kuna, a kile luka 10 kuna. Svaka namirnica ima svojega kupca tak da uvek sve prodam, ali vidi se da potražnja ipak malo pada. Ljudi nemaju novaca, teško je. – kaže nam gospođa. Uz povrće na svom štandu nudi i sezonsko voće. – Breskve i trešnje su isto po 15 kuna. Urod je bil dobar ove godine, dok nam je prošle mraz sve zel. Nadam se samo da ne bude tuče i onda bude sve dobro. – dodaje baka Ivka, inače iz Leštakovca kod Jalžabeta.

U ponudi ima i mladog krumpira kojem se cijene kreću od 4 do 6 kuna, ovisno o klasi.

– Prodaja je dosta dobra, urod isto tak. Malo su ga kiše usporile v rastu, ali sve u svemu dobra je godina. Cijene su otprilike iste ko i prošle godine, nije se ništ puno promenilo. U trgovačkim centrima je krumpir od 4,50 do 8 kuna i onda se mi teško moremo s njima nadmetati. Oni naprave akciju i onda nama skidaju cijenu. – priča nam Vlado Štefanek, vlasnik OPG-a iz Hrastovskog.

Domaća jaja po , rezanci po 20 kuna, a sirevi?

– Već više godine je cijena ista. Prgice su po 7 kuna, kuhani sir po 40 kuna, a friški po 20 kuna. – kaže Draga Rendić iz Svetog Đurđa koja je u ulozi ponuđača svake srijede i subote.

Ludbreg je poznat kao centar cvijeća stoga je nezaobilazna i ponuda cvijeća i sadnica povrća.

– Trenutno je potražnja manja, više se prodaje sama rajčica, kojoj je cijena 20 kuna po kilogramu nego, sadnice. Ljudi što su posadi su posadili, ali evo flanci su još uvijek u ponudi. Cijene su od 1 do 2 kune. – kaže Ružica Virag ispred OPG-a Virag.

Osim navedenom na tržnici možete pronaći i grašak, mahune, salatu, kelj, mrkvu, grah, zelje, cvjetaču, proizvode od buče i bučinog ulja, med…no, o svemu tome više pišemo u nastavcima.