Aktualno

Na današnji dan rođen je Rudolf Fizir

Prije 129 godina, točnije 13. siječnja 1891., rođen je inženjer Rudolf Fizir, jedan od najpoznatijih svjetskih konstruktora aviona.

Još kao dječaka zanimali su ga baloni i tehničke znanosti

Školovanje je započeo u Sopju kod Donjeg Miholjca, nastavio u rodnom Ludbregu, te potom Zagrebu, Beču, Toulousu i u Wismaru u Njemačkoj gdje ima prilike pratiti rađanje avijacije i gdje stječe zvanje diplomiranog konstruktora aviona. Svoj prvi sportski avion, sportski dvokrilac koji je ostao u nacrtima, konstruira još kao student 1913. godine. Tijekom Velikog rata, kao apsolvent radi u tvrtki Foker, a 1915. godine stječe diplomu aerotehničkog inženjera.

Na poslovima konstruktora radi kod „Fokker Flugzeugwerken“ u Schwerinu , u tvrtki „Hansa und  Brandeburg Fleugzeuwerken„  i „Hansa-Lloyd-Werk„ kod Berlina.

Do 1940. bio je konstruktor zrakoplova u Zemunu, a u doba 2. Svjetskog rata na Tehničkom fakultetu u Zagrebu osniva Zavod za projektiranje zrakoplova gdje predaje gradnju zrakoplova kao izvanredni predavač. Budući da vlasti nove države nisu dozvoljavale da se u Zagrebu izgradi avio-industrija Fizir je prisiljen preseliti u Novi Sad na rad u Vazduhoplovnoj komandi. Posljednje radno mjesto bilo mu je u Zagrebu u Institutu za istraživanje i Industrijskom projektnom zavodu. Godine 1952. odlazi u mirovinu tijekom koje konstruira novi sportski zrakoplov te gradi četverosjednu amfibiju FA-2.

Umro je 11. studenoga 1960. godine u Zagrebu.

Inženjer Rudolf Fizir konstruirao je ukupno 18 zrakoplova – 13 aviona, 3 hidroaviona i 2 amfibije

Nije se povodio snazi motora već je više pozornosti poklanjao konstrukciji same letjelice, te se njegovi avioni odlikuju jednostavnošću i preciznom konstrukcijom. Jedan od njih je i izviđački zrakoplov s Maibach motorom od 240 KS s kojim je osvojio prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u konkurenciji zrakoplova s motorima od preko 400 KS.

Dobitnik je mnogih priznanja

Međunarodna zrakoplovna federacija (Fédération Aeronautique Internationale) posthumno mu je dodijelila diplomu internacionalne zrakoplovne federacije ‘Paul Tissandier’ sa sjedištem u Parizu, kao najviše priznanje za njegov ukupan doprinos razvoju zrakoplovstva.

Ludbreg cijeni njegov doprinos i rad

Ludbreg je još 1971. godine dao postaviti spomen-ploču reljefa s njegovim likom na zgradu Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“, a ista je ustanova prije 15-ak godina izdala knjigu povodom održavanja stručnog skupa o životu i radu Rudolfa Fizira. Njegovo ime nosi i ludbreški aero-klub te jedna ulica.

Srednja škola Ludbreg u suradnji s Gradom Ludbregom konstruirala je instalaciju „Fizirov aviona“ koja je danas izložena u parku staroga grada.

Foto: Arhiva Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”